Πυληνίων Ποιμενικός Βίος (2008)

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο
poimenikosΤο Περασμένο Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιουνίου 2008 το Πνευματικό και Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Πυλήνης πραγματοποίησε με επιτυχία την καθιερωμένη πλέον, ετήσια εκδήλωση, "Πυληνίων Ποιμενικός Βίος".
Η φετινή εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και στο ρόλο που έχει παίξει το άλογο στον αγροτικό πολιτισμό.
Η ιστοσελίδα μας βρέθηκε εκεί και εξασφάλισε για τους αναγνώστες της ένα εκτεταμένο φωτο-ρεπορτάζ από την πρώτη μέρα στη Σίμη αλλά και τη δεύτερη μέρα στο δρυοδάσος Ρουπάκια, στο δημοτικό διαμέρισμα Στύλιας. .... Η εκδήλωση κατά την πρώτη μέρα έλαβε χώρο στην αίθουσα διαλέξεων του Δήμου, στο χωριό Σίμος και περιλάμβανε φωτογραφική και εικαστική έκθεση με θέμα: «Αυτή τη φορά να μην ξεχάσουμε» - μια «καμένη» έκθεση.

Στη συνέχεια έγινε προβολή βίντεο με θέμα «Οδοιπορικό στα καμμένα»
Μαρία Ζιαμπάρα Υπεύθυνη διοργάνωσης
που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Αγιογράφος-Διακοσμητής Βασίλης Λουκόπουλος.
Η εκδηλώσεις της πρώτης μέρας συνεχίστηκαν με τις ομιλίες των:
- Πολυχρονάτου Ελένη, Γλύπτρια, Διδάκτωρ ιστορίας της Τέχνης, ΑΣΚΤ και θέμα: «Έργα Τέχνης με οικολογικό χαρακτήρα στο αστικό και φυσικό περιβάλλον»
- Χρυσόγελου Νίκου, χημικός – περιβαλλοντολόγου, Πρόεδρου Δ.Σ του Δικτύου ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS και θέμα: «Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στο περιβάλλον και στη ζωή μας»
- Μενεγάτου Ιωάννη, Αναπληρωτή Καθηγητή Ανατομίας και Φυσιολογίας Ζώων στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθήνας και θέμα: «Ο ρόλος του αλόγου στο περιβάλλον και στον πολιτισμό» με την οποία και έκλεισαν οι εκδηλώσεις του Σαββάτου.

Την Κυριακή 29 Ιουνίου 2008 Στα Ρουπάκια συνεχίστηκαν οι εκδηλώσεις , κάτω από τον ίσκιο των πανύψηλων ρουπακιών(είδος Βελανιδιάς) με μεγάλη συμμετοχή δημοτών αλλά και επισκεπτών.
Νίκ.Μητσόπουλος Πρόεδρος
"Συλλόγου Απανταχού Παλαιοπυργιωτών"
Συμμετείχε στη σπορά του χωραφιού

10:00 το πρωί, έναρξη των εκδηλώσεων με την είσοδο των τσοπάνηδων και των καβαλαρέων που συμμετείχαν στην αναπαράσταση του ποιμενικού βίου των Πυληνίων, με την συνοδεία δημοτικής ορχήστρας κατευθύνθηκαν στο χώρο όπου θα γινόταν η αναπαράσταση....
Κάθε χρόνο γίνεται και μια διαφορετική αναπαράσταση από την ζωή των Πυληνίων, πέρυσι θέμα ήταν η γυναίκα και οι ασχολίες της ενώ φέτος το άλογο και συνεισφορά του στην τοπική κοινωνία, ώς εκ τούτου η αναπαράσταση περιλάμβανε το όργωμα με τα άλογα και τη σπορά του χωραφιού.
Σε αυτή την αναπαράσταση ο Πρόεδρος του συλλόγου μας "Απανταχού Παλαιοπυργιωτών" Κος Νικόλαος Μητσόπουλος είχε αναλάβει ενεργό ρόλο στην ομάδα των ατόμων που θα εκάναν τη σπορά μετά το όργωμα του χωραφιού.

Μετά την αναπαράσταση του οργώματος και της σποράς ακολούθησαν χοροί από τα χορευτικά Ναυπάκτου, Σημιωτών, Αγρινίου και Μεσολογγίου που συνόδευαν δύο δημοτικές ορχήστρες, μία του Νίκου Φιλιππίδη και μία αυτή των Π.Κοτρώτσου-Β.Κωστούλα.
Κάτω από τον ίσκιο του δρυοδάσους ο χορός και το τραγούδι που από τα χορευτικά και τις ορχήστρες παρέλαβαν οι συντοπίτες μας και οι διάφοροι επισκέπτες κράτησε μέχρι αργά το απόγευμα.
Πέρα από τα βασικά αυτά δρώμενα χώρα έλαβαν και άλλα όπως τα κουσμάρια και η κατασκευή γιαουρτιού. Τσοπαναραίοι ντυμένοι με παραδοσιακές στολές είχαν όλα τα απαραίτητα, καράμπες για να κοπανήσουν το γάλα, αρνιά που σούβλισαν και έψησαν, κρασί, καζάνια με γίδα βραστή.
Στα Τσατούρια που είχαν στηθεί και εκπροσωπούσαν τα διάφορα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Πυλήνης προσφέρονταν κρασί και ψητό, γίδα βραστή, παραδοσιακός χαλβάς, κουσμάρι και γιαούρτι που κατασκευάστηκε επιτόπου με τον παραδοσιακό τρόπο, κοπέλες από την περιοχή έφτιαχναν τα λανάρια και γυναίκες έγνεθαν με τις ρόκες δείχνοντας στους νεότερους τον τρόπο επεξεργασίας του μαλλιού του προβάτου.
Επιπλέον μπορείτε να δείτε σχετικά με την εκδήλωση αυτή:
1- φωτογραφίες στην φώτο-γκαλερί της ιστοσελίδας μας.
2- Βίντεο από την εκδήλωση

Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 2 επισκέπτες σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Δευτέρα
6
Ιουλίου
2020
Ανατ.: 05.19
Δύση: 19.55
Πανσέληνος

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
7/7
Κυριάκος, Κυριακή
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!