ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ:

 • Το Δήμαρχο Ναυπακτίας
 • Τις Δημοτικές Παρατάξεις
 • Τους Δημοτικούς Συμβούλους
 • Τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και τους Τοπικούς Συμβούλους

Σε κοινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Συλλόγου μας των Απανταχού Παλαιοπυργιωτών με τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοπύργου και κατοίκων, έχοντας πλήρη εικόνα για τα ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ που έχουν αδειοδοτηθεί ή βρίσκονται σε φάση αδειοδότησης, από τις αποφάσεις της Ρ.Α.Ε., πήραμε την απόφαση να κινηθούμε οργανωμένα προς κάθε κατεύθυνση σε όλα τα επίπεδα και να κάνουμε γνωστή την απόφασή μας για την εγκατάσταση των Αιολικών Πάρκων.
Έλαβαν άδεια και θα εγκατασταθούν ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ σε :
1. Στο βουνό Αγ. Κων/νος 4 ανεμογεννήτριες ισχύος 24 MW
2. Μαλαθούνα 13 ανεμογεννήτριες ισχύος 28 MW
3. Τσακαλάκι 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 18 MW
4. Λούζες 3 ανεμογεννήτριες ισχύος 12 MW
5. Ρουπάκια 10 ανεμογεννήτριες ισχύος 20 MW
6. Προφήτης Ηλίας 2 ανεμογεννήτριες ισχύος 10 MW

Οι παραπάνω ανεμογεννήτριες φθάνουν σε ύψος 100 μ. με διάμετρο φτερού 170μ.
Η τοποθέτηση κάθε ανεμογεννήτριας απαιτεί διαμόρφωση επίπεδης επιφάνειας τεσσάρων στρεμμάτων, εκσκαφή 150 χ 70μ και βάθους 5μ. και σκυροδέτηση 1200 μ3 μπετού. Διάνοιξη δρόμων πλάτους τουλάχιστον 10 μ. για το πέρασμα βαρέους τύπου φορτηγών και υλικών, με ότι αυτό συνεπάγεται για τις κορυφές των βουνών, την καταστροφή του ΔΡΥΟΔΑΣΟΥΣ στα Ρουπάκια, το Ελατοδάσος της «Ελβετίας της Ναυπακτίας» Αγίας Κυριακής, την επιπεδοποίηση από τη θέση «Παράγκα» και κατά μήκος ολόκληρου του βουνού της Μαλαθούνας. Διάνοιξη δρόμων πλάτους 10 μ. από την περιοχή Βγιένα και σε ολόκληρο τον Άγιο Κων/νο . Την διάνοιξη δρόμων ακολουθούν τα «συνοδά» έργα για την μεταφορά της παραγόμενης ενέργειας – γραμμές μεταφοράς και υποσταθμοί.
ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΣΟΒΑΡΕΣ:

 • Η χλωρίδα – η πανίδα, τα παραδοσιακά μονοπάτια θα χαθούν κάτω από το βάρος των βίαιων επεμβάσεων.
 • Οι δεκάδες ανεμογεννήτριες, οι υποσταθμοί, οι γραμμές μεταφοράς θα εξαφανίσουν το κάλλος των φυσικών τοπίων που θα μετατραπούν σε βιομηχανικές ζώνες παραγωγής αιολικής ενέργειας.
 • Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη έχει 3 μόνιμους υπαλλήλους, επομένως το πρόσχημα για την καταπολέμηση της ανεργίας είναι ψευδές.
 • Καταστρέφεται το δάσος από διαμορφώσεις και διανοίξεις δρόμων.
 • Οι εγκαταστάσεις εξυπηρετούν τα ευκαιριακά συμφέροντα των επιχειρηματιών της αιολικής ενέργειας που σπεύδουν να αξιοποιήσουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια.
 • Αυτοί που επιζητούν την ηρεμία της φύσης και της υπαίθρου, παύουν να επισκέπτονται περιοχές με ανεμογεννήτριες εξαιτίας της ηχητικής και οπτικής ρύπανσης. Αυτό το διαπιστώνει όποιος προσπαθήσει να ζήσει έστω και μια μέρα σε περιοχή δίπλα σε ανεμογεννήτριες.
 • Οπτικά μια ανεμογεννήτρια διακρίνεται από απόσταση 40 χλμ μιας και το ύψος της ξεκινάει από 65μ. και φθάνει ως τα 165 μ. Το συνολικό βάρος της κάθε ανεμογεννήτριας είναι ανάλογο με το μέγεθός της και ξεκινάει από 223 τόνους και φθάνει στους 383 τόνους.
 • Η τιμή του ρεύματος που παράγεται από την αιολική ενέργεια και φθάνει στον τελικό αποδέκτη δηλαδή στον καταναλωτή, όχι μόνο δεν είναι μειωμένη αλλά αυξάνεται από 130% - 400% σε σχέση με τις τιμές της συμβατικές ενέργειας.
Τα παραπάνω αποτελούν επιπτώσεις σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τα πλημμυρικά φαινόμενα στο Αντίρριο και στον Πλατανίτη – αποτέλεσμα των παρεμβάσεων στο βουνό με την διάνοιξη των δρόμων για τις ανεμογεννήτριες.

Είναι ακόμα ορατές οι καταστροφές των δρόμων – οι κατολισθήσεις από τον ΙΑΝΟ στην Ορεινή Ναυπακτία.
Το αποτέλεσμα μετά από τις παρεμβάσεις για τα παραπάνω «ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΑΡΚΑ» σε περίπτωση έντονων καιρικών φαινομένων που είναι αλλεπάλληλα τα τελευταία χρόνια είναι σίγουρα προβλέψιμο. Συνεχείς καταστροφές σε δρόμους – οικισμούς και σε ολόκληρα τα χωριά μας.
Δεν είμαστε αντίθετοι στις ανεμογεννήτριες αλλά στα «ΤΕΡΑΤΑ ΥΨΟΥΣ 100μ.» στις κορυφές των βουνών μας, ΕΙΜΑΣΤΕ ΑΝΤΙΘΕΤΟΙ. Η αρχή που διέπει την αιολική αλλά και όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι ότι η παραγωγή πρέπει να βρίσκεται κοντά στην κατανάλωση, ώστε να μειώνεται το ενεργειακό κόστος μεταφοράς και να μην υπάρχουν σημαντικές απώλειες που θα ακυρώνουν την προσπάθεια. Παράλληλα, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα στην περιοχή πρέπει να είναι όσο το δυνατόν το ελάχιστο.
Ο Δήμος με το νομοθετικό πλαίσιο που έφερε στη Βουλή ο Υπουργός Χατζηδάκης τον Αύγουστο του 2020 είναι εκτός διαδικασίας και θεσμικού πλαισίου, για τις αδειοδοτήσεις των ανεμογεννητριών.
ΕΙΝΑΙ ΟΜΩΣ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΜΙΑ ΞΕΚΑΘΑΡΗ ΘΕΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΟΣΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΟΥΝ ΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΤΩΝ ΙΔΙΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΩΝ.


ΕΙΝΑΙ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΘΕΣΗ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ.
Στις ανεμογεννήτριες ‘ΤΕΡΑΤΑ¨ είμαστε αρνητικοί γιατί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα είναι βαρύ για τη Ναυπακτία. Η τελική πρότασή μας είναι για μικρότερες ανεμογεννήτριες που δημιουργούν λιγότερα προβλήματα και εξυπηρετούν τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας. Στις περιοχές Προφήτης Ηλίας, Ρουπάκια όπου είναι χωροθετημένο νέο αιολικό πάρκο είμαστε αντίθετοι. Θεωρούμε ότι δημιουργεί τεράστια προβλήματα στο χωριό μας όπως και στη Στύλια. Η περιοχή είναι ήδη επιβαρυμένη από το εγκατεστημένο αιολικό πάρκο στο Ριγάνι και στις Λούζες. Εντός των διοικητικών ορίων της Τοπικής μας Κοινότητας εγκαθίστανται Ανεμογεννήτριες με συνολική ισχύ 50ΜW τύπου SIEMENS-GAMESA τριών
πτερυγίων Μεταβλητού βήματος, διαμέτρου 170 μέτρων και υψους 100μ. Έχοντας
πλήρη γνώση των Μελετών εγκατάστασης από τις Μ.Π.Ε και τα Σχέδια που έχουμε στη διάθεσή μας, ΔΕΝ ΕΠΑΙΤΟΥΜΕ . ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ.
Το θεσμοθετημένο τέλος 3% επί της παραγόμενης ενέργειας που αποδίδεται στους δήμους και το 1% στις τοπικές κοινότητες είναι αμελητέο σε σχέση με την παραγωγή.
Ο Δήμος με τις τοπικές κοινότητες πρέπει να διεκδικήσει σοβαρά αντισταθμιστικά οφέλη από την εγκατάσταση των αιολικών.

 • Διεκδικούμε την επιδότηση 100% της ενέργειας που καταναλώνεται από τους κατοίκους του χωριού μας.
 • Την επιδότηση 100% της ενέργειας του αντλιοστασίου στα Περιβόλια που υδροδοτεί το χωριό μας.
 • Την συντήρηση του ασφαλτοτάπητα όλης της Εσωτερικής Οδοποιίας του χωριού μας.
 • Χρηματοδότηση δράσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου μας , που αφορούν το ετήσιο Αντάμωμα και την καθιερωμένη «Γιορτή Κερασιού» σε μόνιμη βάση .
 • Έργα μικρής κλίμακας στους οικισμούς του χωριού μας και στο κτίριο του Συλλόγου μας.
 • Θεωρούμε αυτονόητη τη συντήρηση και ανάδειξη της εκκλησίας του Αγίου Κωνσταντίνου στην κορυφή του βουνού, σημείο αναφοράς και ιστορίας του χωριού μας όπου η μελέτη και τα σχέδια της Εταιρείας το έχουν ΄’ ΕΞΑΦΑΝΗΣΕΙ’’
 • Είναι υποχρέωσή μας και απαίτηση, να διασφαλίσουμε με κάθε κόστος τις παρεμβάσεις που θα γίνουν από το σύνολο των έργων, την ασφάλεια από πλημμυρικά φαινόμενα, τις πιθανές κατολισθήσεις και την αποκατάσταση όλων των καταστροφών, και του περιβάλλοντος.
 • Θέτουμε προς συζήτηση με συμμετοχή των όμορων κοινοτήτων, του Δήμου και των φορέων των αιολικών πάρκων, για τη δημιουργία ενεργειακής κοινότητας.
 • Καλούμε το Δήμαρχο να συγκαλέσει άμεσα το Δημοτικό συμβούλιο, και από κοινού να προγραμματίσουμε τις ενέργειες , με δεδομένη την καταληκτική ημερομηνία 10/05/21 όπου λήγει η υποβολή ενστάσεων για την Μ.Π.Ε.
 • Σε κάθε περίπτωση, η απόφασή μας είναι να συμμετέχουμε με εκπρόσωπό μας στη διαβούλευση με τις εταιρείες για όλα τα παραπάνω και θα το διασφαλίσουμε με κάθε τρόπο.

Η ΚΟΙΝΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΙΩΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ.
Για το Δ.Σ του ΣΥΛΛΟΓΟΥ

ο Πρόεδρος : Βασίλης Μαχαίρας
ο Γραμματέας: Γιώργος Αρβανίτης

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας : Νικόλαος Πράπας

ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ – ΑΠΡΙΛΙΟΣ 2021
Επικοινωνία:

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο!

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός


Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 4 επισκέπτες σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Πέμπτη
18
Απριλίου
2024
Ανατ.: 05.57
Δύση: 19.07
Σελήνη
10 ημερών
Παγκόσμια Ημέρα Μνημείων
Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
19/4
Ακάθιστος Ύμνος
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!