ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ & ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

ΟΜΙΛΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ 18/05/2023

Ø Φίλες και φίλοι

Ø Γείτονες και χωριανοί

Ø Σας καλωσορίζουμε στην αποψινή μας εκδήλωση

Όταν αποφασίσαμε την διοργάνωση της εκδήλωσης, ο τίτλος της, τον οποίο βλέπετε και στην πρόσκληση που κρατάτε στα χέρια σας είναι «ΕΤΗΣΙΟΣ ΧΟΡΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΝΘΟΦΥΤΟΥ & ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΥ». ‘Όμως δεν είναι ένας απλός χορός, μία απλή εκδήλωση, είναι κάτι περισσότερο, κάτι πιο βαθύ που μας έφερε εδώ απόψε, είναι ένα ταξίδι ψυχής πίσω στο χρόνο.

Μιλάμε για τα χωριά μας με κοινό τόπο, και μοίρα κοινή, εδώ στην ορεινή Ναυπακτία.

Είναι η ανάγκη μας να φέρουμε στη μνήμη, να θυμηθούμε όλοι μαζί τον κοινό βηματισμό στο πέρασμα του χρόνου των χωριών μας.

Ερεθίζει τη μνήμη μας η νοσταλγία να θυμηθούμε γεγονότα και να τα αναφέρουμε.

Είναι η διαδρομή από το ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΛΟΗ που αρχίζει ο ανήφορός με τους ΜΑΡΑΘΙΑΔΕΣ, φτάνει στο ΧΑΝΙ ΤΟΥ ΠΛΟΥΜΗ, ανηφορίζει στις ΚΑΤΑΒΟΘΡΕΣ, στην κορυφή του ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ με κατάληξη την ΑΓ. ΚΥΡΙΑΚΗ.

Σε αυτό το οδοιπορικό, με αριστερά και δεξιά τα χωριά μας, ποιος δεν θυμάται, ποιος μπορεί να ξεχάσει τους παππούδες του, τους γονείς και τα αδέρφια του αλλά ακόμα και εμάς τους ίδιους που κάθε πρωί χαράματα από τις αρχές Μαΐου μέχρι και τον Οκτώβρη καλημέριζαν ο ένας τον άλλον εκεί στα ψηλά ξεχωρίζοντας τα ζωντανά ανάμεσα στα κοπάδια των χωριών μας.

Και στη συνέχεια όταν ο ήλιος ανέβαινε ψηλά, να στήνουν το αυτί, ακούγοντας τη φλογέρα που αντηχούσε στο διάσελο, το τραγούδι του τσοπάνι στα μονοπάτια μαζί με το κουδούνισμα των ζώων. Δύο χωριά σε κοινό τόπο, με γη σκληροτράχηλη με τους ανθρώπους να ζευγαρίζουν πλάι- πλάι στους Μαραθιάδες. Κι εκεί κοντά στο μεσημέρι, τα «καρναβάλια» της συγκοινωνίας να αγκομαχάνε στις στροφές του χωματόδρομου, φορτωμένα ανθρώπους, εμπορεύματα και ζωντανά. Δύο χωριά να χορεύουν, να διασκεδάζουν μαζί με τα λίγα υπάρχοντά τους στα πανηγύρια των χωριών μας. Άνθρωποι απλοί, γείτονες, χαρούμενοι και κουρασμένοι, αλλά άνθρωποι.

Σχολεία γεμάτα ζωή, νέα παιδιά με θέληση για μάθηση, τριγυρνώντας ξυπόλητα αλλά χαρούμενα για παιχνίδι με τους φίλους και τους χωριανούς.

Κοινός αγώνας για την επιβίωση, σε συνθήκες πολλές φορές πρωτόγονες αλλά με βαθειά πίστη ότι θα τα καταφέρουν. Εικόνες χαραγμένες βαθειά στη μνήμη μας, τόπος και χώρος στη θύμησή μας, νοσταλγία και ανάγκη να κρατήσουμε ζωντανό κάθε τι που έρχεται από το πέρασμα του χρόνου.

Στη δεκαετία 1960 – 1970 ήταν η ελληνική πολιτεία που οδήγησε τα χωριά μας, τους νέους ανθρώπους στη μετανάστευση και τον διασκορπισμό. Η αδιαφορία και η ανυπαρξία βασικών υποδομών γέμισε τα λεωφορεία της μεγάλης φυγής για τα πέρατα του κόσμου. Με το πέρασμα του χρόνου, οι χωριανοί μας δημιούργησαν νέες κοινότητες στην Αυστραλία, στην Αμερική και οπουδήποτε στον κόσμο για να καλύψουν την ανάγκη της επιβίωσης αλλά και την ελπίδα μίας καλύτερης ζωής.

Δεν ήταν επιλογή τους, ήταν ανάγκη αφήνοντας πίσω γονείς, φίλους και χωριανούς.

Δεν έχουμε την ψευδαίσθηση ότι μπορεί να υπάρξουν τα χωριά μας, όπως παλιά με τη ζωντάνια και τον πληθυσμό τους.

Έχουμε όμως τη βεβαιότητα, τη θέληση μέσα από το Σύλλογό μας μαζί με την τοπική κοινότητα να κρατήσουμε ζωντανή όλη την ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ.

Το οφείλουμε στους γονείς μας, το χρωστάμε σε εμάς, είναι δάνειο από τις γενιές που έρχονται. Να συνεχίσουμε τις εκδηλώσεις στα χωριά μας, όπως ο Σύλλογος προγραμματίζει.

Η αναφορά στο παρελθόν, αφορά το παρόν και το μέλλον της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Είναι σημείο αναφοράς οι εκκλησίες και τα εξωκκλήσια των χωριών μας.

Τα κτίρια των σχολείων, που μπορούν να συντηρηθούν, να αξιοποιηθούν, να καλύψουν ανάγκες στέγασης εκδηλώσεων. Είναι η μοναδική φύση – φύση απαράμιλλης ομορφιάς των χωριών μας.

Είναι τα μονοπάτια και τα περάσματα στα βουνά μας που ζήσαμε και περπατήσαμε. Είναι η ανάγκη να προστατέψουμε τα αρχέγονα δάση που περιβάλλουν τα χωριά μας.

Είναι η κλιματική αλλαγή και οι προκλήσεις που φέρνει η βιομηχανοποίηση της αιολικής ενέργειας με την ανυπολόγιστη καταστροφή στο περιβάλλον κα με ανύπαρκτο οικονομικό όφελος για τα χωριά μας.

Η συντήρηση των υποδομών στα χωριά μας, στα πλαίσια του δήμου και της περιφέρειας είναι πρόβλημα υπαρκτό και απαιτεί τη συστράτευση όλων.

Ο τοπικός πρόεδρος και ο πολιτιστικός σύλλογος ενώνουν δυνάμεις και διεκδικούν για να υπάρξει φως και ελπίδα για τον τόπο μας.

Η κοινή προσπάθεια θέλει την παρουσία όλων μας. Η παρουσία σας στις εκδηλώσεις των Συλλόγων είναι η ηθική ανταμοιβή και η ελπίδα για τα συμβούλια των συλλόγων.

Η αποψινή εκδήλωση είναι η αρχή. Θα υπάρχει και η συνέχεια.

Σας ευχαριστούμε για την παρουσία σας απόψε.

Ευχόμαστε και ελπίζουμε να απολαύσετε τη βραδιά με το φαγητό, τη μουσική και την κουβέντα σας.

Να είστε όλοι καλά και με ένα ποτήρι κρασί να ευχηθούμε στην ΥΓΕΙΑ ΣΑΣ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΙΩΤΩΝ

0 Σχόλια

Δεν υπάρχουν σχόλια. Γίνετε ο πρώτος που θα σχολιάσει αυτό το άρθρο!

Υποβολή σχολίου
Δεν θα δημοσιευθεί

Ειδοποίησέ με μέσω e-mail σε απαντήσεις
Συλλαβισμός Συλλαβισμός


Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 3 επισκέπτες σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Πέμπτη
25
Ιουλίου
2024
Ανατ.: 05.32
Δύση: 19.45
Σελήνη
19 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Δεν υπάρχει σήμερα κάποια γνωστή γιορτή
Ακολουθεί...
26/7
Παρασκευή
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!