Η Κάϊνα

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο
Η Κάϊνα (πραγματικό περιστατικό)
Σε επιδρομή των Τούρκων (το πιθανότερο στα 1825) το χωριό υπέστη μεγάλη καταστροφή, τα μοναστήρια της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Νικολάου πυρπολήθηκαν, σπίτια λεηλατήθηκαν, ζωντανά αρπάχτηκαν. Οι Βελβιτσάνοι σκόρπισαν τρομαγμένοι δεξιά και αριστερά να κρυφτούν από το Τούρκο.
Η Κάϊνα η οποία ήταν το γένος Μητσόπουλου(τότε Τσόγκα) είχε τέσσερα παιδιά το μικρότερο ήταν 2,5 χρονών ενώ το μεγαλύτερο, θα πρέπει να ήταν στην εφηβεία, το λέγαν Λάμπρω. Η Κάϊνα λοιπόν έτρεξε να γλυτώσει και αυτή, στην αγκαλιά της το μικρό και μπροστά τα άλλα τρία της, μαζί και άλλα παιδιά, ανηφόριζαν από τον κάτω Αϊ-Γιώργη[¹] προς τον απάνω Αί-Γιώργη, εκεί στον στον κάτω Αϊ-Γιώργη οι τούρκοι την πρόλαβαν και την έπιασαν, τα παιδιά μπροστά σάστισαν και κοντοστάθηκαν. Την υποχρέωσαν τότε οι τούρκοι να φωνάξει τα παιδιά να γυρίσουν πίσω και να τους τάξει πως δε θα τα πείραζαν. Φοβισμένη και με ένα μωρό στην αγκαλιά υπάκουσε και φώναξε στα παιδιά να γυρίσουν πίσω, κατάλαβε πως δεν υπήρχε περίπτωση να ξεφύγουν και δεν ήθελε να πεισματώσουν και άλλο οι Τούρκοι.
Γυρίζουν τα παιδιά να 'ρθούν στη μάνα, τα δυό μπροστά και η Λάμπρω η μεγαλύτερη από κοντά, μά σαν βλέπει η Λάμπρω το τι ήθελαν πραγματικά οι Τούρκοι να κάνουν γυρνά και πάλι για να φύγει τρέχοντας απάνω προς τον Αϊ-Γιώργη. Ξωπίσω κι απο κοντά την κυνηγούν οι Τούρκοι, φτάνει στον Ανεμάκη, περνά τον Αϊ-Γιώργη και μετά κάνει δεξιά κάτω, πάει μην ξέροντας που αλλού στα Μητσεΐκα, μα δε φτάνει ποτέ, οι Τούρκοι την πρόλαβαν στη Θέση Χούνι πάνω από τα Μητσεΐκα σπίτια, κοντά σε ένα καλύβι που είχαν οι δικοί της.
Την σκότωσαν εκεί, απέξω από το καλύβι.
Το συμβάν έμεινε στην προφορική παράδοση και σαν δημοτικό τραγούδι με τους παρακάτω στοίχους:

"Σαράντα δυό κλεφτόπουλα την Λάμπρω κυνηγούν .
Άγιε μου Γιώργη φύλαμε απ' των Τουρκών τα χέρια
Και 'γω θα φέρω οκάδες το κερί και λίτρες το λιβάνι.
γλίτωνε με Άϊ-Γιώργη μου από των τουρκών τα χέρια
και 'γώ θα στα κουβαλώ με τα βουβαλοτόμαρα ."

Τη Κάϊνα τη πήρανε οι τούρκοι μαζί με τα παιδιά της και άλλα παιδιά από το χωριό, τη χωρίσαν από αυτά και τη κρατούσαν κοντά στο Χελμό απέναντι στη Πελοπόννησο. Εκεί την είχαν για να βυζαίνει τα παιδιά από τις τουρκάλες, δεν ξέρουμε πόσο έμεινε εκεί, παρά μονάχα πως ο παππούς της (με παρωνύμιο Κάης) πήγαινε και την έβλεπε από καιρό σε καιρό. Τελικά κατάφερε να ξεφύγει από την αιχμαλωσία κρυμμένη κάτω από την κοιλιά ενός αλόγου. Αφού περιπλανήθηκε για 40 ημέρες κατάφερε να φτάσει στο χωριό, ήταν τότε σε ηλικία 63 ετών(!).
Στο χωριό ο παππούς της για να την εξαγνίσει και να διώξει το μίασμα την βάπτισε ξανά μέσα στην κουρήτα. Έζησε την υπόλοιπη ζωή της κοντά στον άντρα της τον Δημητράκη και έκανε ένα ακόμα παιδί παρόλο που ήταν προχωρημένης ηλικίας. Τα άλλα της παιδιά δεν βρέθηκαν ποτέ.

__________________
Το παραπάνω πραγματικό περιστατικό μας το μεταφέρει η γερόντισσα Γιώτα Αδραχτά το γένος Μητσόπουλου (απόγονος της Κάϊνας), γνωστή και ώς Αδραχτογιώτα ή Καογιώτα ( του Κάη η Γιώτα)











___ Παραπομπές ______________________ (πάνω^)

1. Κάτω Αϊ-Γιώργης ονομάζεται η τοποθεσία 100 περίπου μέτρα Νότια κάτω από την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου(απάνω Αϊ-Γιώργης) στη θέση Ανεμάκης Νοτιο-Δυτικά του Βαλσανιά, υπάρχει εκεί εικόνισμα αφιερωμένο στο Αϊ-Γιώργη,


ΣΥΚΟ -Ένας γλυκός πειρασμός…

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο
Το καλοκαίρι πέρασε, μπήκε ο Σεπτέμβριος. Σπεύστε να γευτείτε τους τελευταίους καρπούς της αγαπημένης σας συκιάς στο περιβόλι σας ή και στο δρόμο. Κανείς δεν θα σας «μαλώσει» αν «κλέψετε» ένα σύκο, είναι δώρο θεού και ο ιδιοκτήτης δεν κοπίασε για να καρπίσει το δέντρο του οπότε θα δείξει κατανόηση....
Διαβάστε περισσότερα...

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΙΩΤΩΝ 2014 - Βίντεο

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

Απόσπασμα βίντεο από το φετινό αντάμωμα που οργάνωσε και διεξήγαγε ο σύλλογος απανταχού Παλαιοπυργιωτών το περασμένο Σάββατο το βράδυ 9 Αυγούστου 2014 στην Πλατεία του συλλόγου στο Παλιόπυργο

ΕΚΛΟΓΗ ΝΕΟΥ Δ.Σ

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

ΤΟ    ΝΕΟ    Δ.Σ   ΤΟΥ  ΣΥΛΛΟΓΟΥ    ΑΠΟ   ΤΙΣ   ΕΚΛΟΓΕΣ     ΣΤΙΣ    3/01/2016  :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ    Δ.Σ
:      ΜΑΧΑΙΡΑΣ     ΒΑΣΙΛΗΣ
ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ :      ΖΑΡΜΑΚΟΥΠΗΣ    ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :     ΑΡΒΑΝΙΤΗΣ      ΓΙΩΡΓΟΣ
ΤΑΜΙΑΣ :      ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΠΟΥΛΟΣ    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝ.  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ :     ΛΑΚΟΥΜΕΝΤΑ    ΕΥΣΤΑΘΙΑ
ΜΕΛΗ :       ΠΡΑΠΑΣ   ΑΛΕΞΙΟΣ
ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ   ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

ΑΝΤΑΜΩΜΑ 2023

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΙΩΤΩΝ 2023

Την Παρασκευή 11 Αυγούστου στις 20.30 στον χώρο του Συλλόγου μας, θα πραγματοποιηθεί όπως κάθε χρόνο το ετήσιο Αντάμωμα του Χωριού μας.

Η εκδήλωσή μας που οργανώνεται κάθε χρόνο από τον Σύλλογό μας, περιλαμβάνει φαγητό - μουσική και χορό.

Καλούμε όλους τους χωριανούς μας και τους φίλους να ανταμώσουμε και φέτος όπως κάθε χρόνο και να περάσουμε μία όμορφη βραδιά με καλό φαγητό - ποτό - μουσική και χορό!

Σας περιμένουμε όλους !!

20230604_122108_400_01

Υπο κατασκευη

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

Παρόλο που αυτή τη στγμή υπάρχουν αρκετά θέματα αναρτημένα στον ιστότοπο μας εν'τούτης δεν έχουμε ακόμη ολοκληρώσει όλες τις σελίδες μας και γιαυτό ... Ζητούμε συγνώμη για τυχόν παραλείψεις και δυσλειτουργίες της ιστοσελίδας μας από τους αναγνώστες μας. Προς το παρόν σελίδα βρίσκεται στο στάδιο της κατασκευής και γι'αυτό παρακαλούμε να είστε υπομονετικοί για λίγο καιρό ακόμη.

Ευχαριστούμε !

Λυρικό ταξίδι από την Αλάγια της Μικράς Ασίας στη Δεσφίνα της Φωκίδας

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο
Ο σύνδεσμος Αλαγιωτών Νέας Ιωνίας  και η Ένωση Ρουμελιωτών νέας Ιωνίας σας προσκαλούν σε ένα λυρικό ταξίδι από την Αλάγια της Μικράς Ασίας στη Δεσφίνα της Φωκίδας με οδηγό τη Γυναίκα.
Η Εκδήλωση πραγματοποιείται  στα πλαίσια των Ιωνικών Ημερών 2010, την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και ώρα 19:00 μ.μ. στο Συνεδριακό Κέντρο του Δήμου Νέας ιωνίας  (Πατριάρχου Ιωακείμ 4, πλησίον ΗΣΑΠ Νέας Ιωνίας).
Συμπράττουν το Συμφωνικό Ωδείο Νέας Ιωνίας υπό τη διεύθυνση της κας Έλενας Ξηροτύρη και τη διδασκαλία της κας Καίτης Τσεκούρα και οι Χορευτικές Ομάδες της Ένωσης Ρουμελιωτών Νέας Ιωνίας και του Ιερού Ναού Αγίου Χαραλάμπους Ιλισίων υπό τη διδασκαλία του κ. Γιάννη Γκούλτα.
Συνεργάζεται το Παραδοσιακό Συγκρότημα "ΕΠΤΑΣΗΜΟ", στο τραγούδι ο κ. Ηλίας Γάκος, Καλλιτεχνική ευθύνη της εκδήλωσης  κ. Γιάννης Γκούλτας.

Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!



Σύνδεση Χρήστη





Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 1 επισκέπτη σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Δευτέρα
29
Απριλίου
2024
Ανατ.: 05.43
Δύση: 19.18
Σελήνη
20 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Μεγάλη Δευτέρα, Ιωσήφ Πάγκαλου
Σωσίπατρος, Πάτρα
Ακολουθεί...
30/4
Ασημάκης, Ασημίνα, Ιάκωβος, Μαλαματένια, Ματίνα, Μεγάλη Τρίτη, Δέκα Παρθένων
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!