Η Αχμαλωσία και η επιστροφή του Σπύρου Σχισμένου

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο

(Πραγματικό περιστατικό)
Ο Σπύρος Σχισμένος ήταν 12 χρονών όταν αιχμαλωτίστηκε από τους Τούρκους, ήταν τότε που πιάσανε την Κάϊνα και σκότωσαν την Λάμπρω, Ο Σπύρος μαζί με άλλα παιδιά έτρεξε πάνω προς τον Αϊ-Γίωργη στην θέση Ανεμάκη για να ξεφύγει από τους Τούρκους που κυνηγούσαν αυτόν και τα άλλα παιδιά.
Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν και αιχμαλωτίστηκαν τότε από τους Τούρκους. Το πότε ακριβώς συνέβησαν όλα αυτά δεν μπορεί να ειπωθεί με σιγουριά, φαίνεται πως θα πρέπει να ήταν γύρω στα 1825 τότε που ολόκληρη η Ναυπακτία και τα χωριά της δέχτηκαν επιδρομή από τους Τούρκους, τότε που τα δυό μας μοναστήρια, Αϊ-Νικόλας και Αγία τριάδα, Πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν, μαζί τους και ολόκληρο το χωριό μας.
Ο Σπύρος Σχισμένος ήταν τότε όπως είπαμε 12 χρονών παιδί, μπήκε στη δούλεψη κάποιου Τούρκου πασά και έκαμε μαζί του 12 χρόνια, τον είχε συμπαθήσει ο πασάς τον Σπύρο και του είχε αδυναμία λένε .
Κάποτε ο πασάς έκανε γλέντι και χόρευαν όλοι οι Τουρκαλάδες και οι Τουρκάλες και πίνανε και ήταν γύρω από τις φωτιές χαρά μεγάλη.Ο Σπύρος δεν γλένταγε, μονάχα αναστέναζε και ο νούς του γύρναγε πίσω, στη μάνα, στο χωριό. Τον είδε ο πασάς που καθόταν στενάχωρος και τον ρωτά:
" Σπύρο μου για δε γλεντάς και σύ ; μον´ κάθεσε παράμερα και στενάζεις και είσαι κακόκεφος; "
Γυρίζει ο Σπύρος και του αποκρίνεται:
"

Συνεχίζεται....

 


Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 5 επισκέπτες σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Παρασκευή
7
Μαΐου
2021
Ανατ.: 05.35
Δύση: 19.24
Σελήνη
25 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Ζωοδόχου Πηγής, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Ζήσης, Ζωή, Ζώης
Ακολουθεί...
8/5
Θεολόγος, Μηλιά, Σάββατο Διακαινησίμου
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!