Το Ζαρκάδι τ' Άι-Νικόλα στα Περιβόλια

Μοιράστε Αυτό το Άρθρο
Ο Άι-Νικόλας Περιβολιών ήταν στα παλιά χρόνια μοναστήρι και καταστράφηκε γύρω στα 1800 όταν κάηκε και τ' άλλο το χωριό απ' τους Τούρκους. Φαίνονται ακόμα γύρω απ' το σημερινό ξωκλήσι τα τείχη του περιβόλου του μοναστηριού και γύρω σ' αυτά πλήθος σπασμένων κεραμιδένιων λαϊνιών.
Τότε που το μοναστήρι ήταν στις δόξες του λειτουργούσαν εκεί και στις 20 Μαΐου κάθε χρόνο, που πανηγύριζε (ανακομιδή λειψάνων Αγίου Νικολάου Μύρων Λυκίας), μετά τη λειτουργία εμφανιζόταν ένα ζαρκάδι, που 'ρχότανε επάνω απ' το βουνό, στεκότανε ανάμεσα στους χωρικούς κι αυτοί το σφάζανε εκεί στο προαύλιο, το ψήνανε αμέσως και το τρώγανε παίρνοντας από ένα μεζέ ο καθένας. Το μέρος τότε ήτανε δασωμένο ως επάνω στα έλατα και ήτανε ικανό να θρέψει και να κρύψει τα ζαρκάδια. Οι γεροντότεροι θυμούνται ακόμη τους προβαταραίους χωριανούς (Αντώνη Σταμούτοο και Νίκο Αδαμόπουλο), που έβαλαν φωτιά κι έκαψαν το δάσος, λίγο πριν το 1900, κι έμειναν από τότε οι τοποθεσίες: «Στην καψάλα», «Στο Παλιοκάψαλο».
Μια χρονιά άργησε να ρθεί το ζαρκάδι και οι χωριανοί, που το περίμεναν μετά τη λειτουργία όπως κάθε χρόνο, μόλις ήρθε το σφάξανε αμέσως χωρίς να τ' αφήσουν να ξεκουραστεί. Γι' αυτό ο Άι-Νικόλας τους τιμώρησε και δεν ξαναφάνηκε το ζαρκάδι. Έχει μείνει δε από τότε το έθιμο να μη σφάζουν ποτέ αμέσως το πράμα μόλις το φέρουν στο κονάκι τους. «Άφησε το να ξεκουραστεί» σου λένε, «να ρθει κι η ψυχή του κοντά» κι ύστερα από λίγο το σφάζουνε.

Η Σελίδα μας στο Facebook... Ακολουθήστε μας!Σύνδεση Χρήστη

Δεν έχετε λογαριασμό ακόμα; Δημιουργία λογαριασμού

E-mail Ειδοποιήσεις

Εγγραφείτε τώρα στη υπηρεσία ειδοποιήσεων μέσω e-mail για να ειδοποιήστε αυτόματα για νέα συμβάντα σχετικά με την Ιστοσελίδα , το Παλιόπυργο & το σύλλογο.... περισσότερα>>

Να μήν Ξεχάσεις ...

Χωριανοί και Φίλοι υπάρχουν κάποια σημαντικά δρώμενα που λαμβάνουν χώρα στην περιοχή μας και έχουν την ανάγκη της συμμετοχής σας και της υποστήριξης από μέρους σας.
Παρακαλώ Διαβάστε>>

Γίνε συντάκτης

Γνωρίζετε πρόσωπα και πράγματα για την περιοχή μας; ξέρετε ιστορίες από το παππού σας; γνωρίζετε ήθη ή έθιμα του τόπου; Σας ενδιαφέρει η δημοσιογραφία; Μάθετε πως μπορείτε να γίνετε συντάκτες σε αυτήν εδώ τη σελίδα χωρίς καμία γνώση υπολογιστών. περισσότερα...

Online χρήστες

Έχουμε 5 επισκέπτες σε σύνδεση

Ενημερώσεις RSS

RSS 0.91
RSS 1.0
RSS 2.0
ATOM 0.3
OPML

Παρασκευή
7
Μαΐου
2021
Ανατ.: 05.35
Δύση: 19.24
Σελήνη
25 ημερών

Σήμερα Γιορτάζουν
Ζωοδόχου Πηγής, Πηγή, Κρήνη, Κρηνιώ, Ζήσης, Ζωή, Ζώης
Ακολουθεί...
8/5
Θεολόγος, Μηλιά, Σάββατο Διακαινησίμου
follow in facebook follow in twitter follow us

Γνωρίζατε ότι ...

Τυχαία εικόνα

Η ιστοσελίδα μας διαθέτει μία μεγάλη συλλογή από φωτογραφίες τόσο χωριού μας όσο και της ευρύτερης περιοχής.
εκατοντάδες φωτογραφίες από κάθε στιγμή, εκδήλωση, ή φυσικό τοπίο...

Πιέστε το παραπάνω εικονίδιο για να δείτε περισσότερες φωτογραφίες!